Engelmannsgran (Picea engelmanni)Dette treet er på full vei inn som det nye tradisjonstreet i de norske hjem. Etterspørselen har gått i været de siste årene. Grunnen til dette kan være at det har en farge som ligner vanlig gran, dog ofte med en blålig tone. Dets nåler er lengre, bredere og stikker ikke like mye som vanlig gran. Greinene er kraftige og nokså stive. Engelmannsgran er billigere og nesten like holdbar som edelgran.

Det mest karakteristiske er den spesielle duften den avgir i det den får romtemperatur; i opptiningsprosessen våkner treet til liv og utskiller en lukt som kan være litt stram, men som av mange er en god barnålsduft som passer til juletiden. Lukten skilles ikke ut etter at treet har vent seg til inneklimaet, men duften vil til en viss grad henge igjen. Tenk på solbær og du kjenner igjen lukten. Alle juletrærne har en egen lukt, men denne typen skiller seg nokså markant ut på dette punktet. Dersom du ikke ønsker at lukten skal bre seg i huset, kan du i forbindelse med opptiningen la den stå et sted hvor du ikke oppholder deg ellers slik at den slipper lukten der. Om opptiningen, se nærmere under " Råd for å bedre holdbarheten ".

Engelmannen markerer seg også på et annet punkt, nemlig varigheten. Det tåler lengre perioder innendørs enn vanlig gran. Dersom du ønsker bedre varighet enn vanlig gran men ikke ønsker edelgran, er Engelmannen et strålende valg i mellomklassen; det har trekk av vanlig gran, med en varighet som kan ligne på edelgran. I tillegg gir duften en egen funksjon som duftlys i juletiden. Personlig har vi meget gode erfaringer med treet, og lukten har blitt et symbol på julestemning.

De fleste trærne er fra 1,5 til 2 meter. Siden dette treet lettere får misdannelser i vekstperioden enn vanlig gran er det ikke så stort og utbredt utvalg i skogen. Det er av denne grunn vanskelig å skaffe høye trær av denne typen. Dersom du ønsker en høyde vi ikke har på lager kan vi på din forespørsel forsøke å finne et eksemplar i løpet av noen dager.