Råd for å bedre holdbarheten
De forskjellige trærne har variasjoner hva angår varighet og egenskaper. Dette gjelder til en viss grad også de enkelte trærne. På grunn av dette er det umulig å fastslå nøyaktig hvor lenge trærne vil vare og om det er nødvendig å stelle pent med det, men vi liker å være på den sikre siden. Dette oppfordrer vi dere også til å være, slik at dere får størst glede av treet gjennom jula.
Det er verdt å bemerke at vanlig gran selv ikke med stell etter alle kunstens regler kan forventes å få samme levetid som en Engelmann eller Edelgran som ikke får slikt stell. Vanlig gran er det treet det er viktigst å ta godt vare på siden det er det som har kortest levetid i et inneklima.
Vi har satt opp en liste man kan følge fra man kjøper treet til man kaster det. De er ikke tvingende nødvendige for at treet skal holde, men de forbedrer treets sjanser betraktelig.
1: Innpakningsnett
Ta av innpakkingsnettet i det du kommer hjem med treet. Ved veldig lave temperaturer slik som 20 minusgrader, vil treet være sprøtt og kan lett knekke greiner. Vær derfor varsom i behandlingen. Skal du flytte treet bør du bære det med roten først, eventuelt dra det langs bakken etter rotgreinene. Drar man derimot treet langs bakken med toppen først, vil greiner lett butte mot bakken og knekke.
2: Konservering
La det stå i kulden til en dag eller to før det skal inn i stua. Dette for å la treet konserveres av kulden; ved oppvarming våkner treet til liv og begynner å "gå ut på dato". Dersom du har skaffet deg treet en uke før det skal inn, bør du altså ikke akklimatisere det med en gang.
3: Akklimatisering
En dag eller to før treet skal inn i stua, bør det akklimatiseres i temperert rom for å sikre en gradvis og forsiktig overgang fra kulden utendørs til varmen innendørs. Dette gjøres ved å sette treet inn f.eks. i garasjen eller kjelleren. Ved veldig lave temperaturer slik som 20 minusgrader, vil treet ha et særlig behov for langsom tining.
4: Åpne porene
Kapp av 2-3 cm av juletreroten slik at porene i stammen blir åpnet. Gjøres ikke dette vil porene være tette, slik at treet får vansker med å drikke vann.
5: Vanning
Gi treet vann når det akklimatiseres. Treet våkner da til liv, og vil forsøke å trekke til seg vann. Gjøres ikke dette er det større sjanse for at nåler tørker ut og drysser. Etterfyll om mulig gjennom hele jula.
Det er mange kjerringråd rundt hva man skal vanne treet med; alt fra kaldt, lunkent, varmt eller nykokt vann, til å blande med sitronbrus. Hos oss pleier vi å nøye oss med vann fra springen – det er tross alt det mest naturlige. Det sentrale er å sørge for friskt vann for å motvirke inntørking mens det er inne
Vi har med hell kokt rotenden. Gå frem slik: Etter å ha skåret av en skive på 2
- 3 cm av rotenden settes den i en kjele med kokende vann. Metoden er
kjent for å bevare avskårne roser.
6: Varmekilder
Hold treet unna varmekilder. Dersom treet står inntil varmeovner e.l. vil det kunne kaste nåler.
7: Trimming av greiner
Dersom du ønsker å trimme noen greiner, bør du klippe med skråkutt. Dersom du bare klipper rett av vil man ha et hvitt "sår". Med skråkutt vil man skjule den hvite flaten slik at det ser mer naturlig ut. Bare pass på å kutte med sårflaten opp mot taket når det er en grein høyere oppe som skal kuttes, og med sårflaten ned når det er lave greiner som skal kuttes.
|